Töltött dagadó

Töltött dagadó

  • Hozzávalók:
  • 80 dkg sertésdagadó
  • 7 dkg füstölt szalonna
  • 25 dkg csirkemáj
  • 4 db főtt tojás (keményre főtt)
  • 1 fej hagyma
  • 1 db tojás 
  • 2 db zsemle (lehetőleg szikkadt)
  • 8 levél zsálya 
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt kömény
  • bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. A dagadót óvatosan felszúrjuk, majd kívül-belül bedörzsöljük kevés sóval és borssal. A töltelékhez a tojásokat keményre főzzük és megpucoljuk.
  2. A hagymát félbe vágva felszeleteljük és a szalonna kisütött zsírján megdinszteljük, és beletesszük a megtisztított, nagyobb kockára vágott csirkemájat. Megsózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
  3. A zsemléket egy kevés tejbe, vagy vízbe áztatjuk, majd kinyomkodva beletesszük egy nagyobb tálba és hozzáadunk egy felvert tojást, sót, borsot, őrölt köményt, az apróra vágott zsálya és petrezselyem leveleket és alaposan összedolgozzuk.
  4. A tojásokat 6-8 darabra vágva hozzáadjuk, a kihűlt csirkemájjal együtt, óvatosan összedolgozzuk. Az így kapott tölteléket beletöltjük a dagadóba és hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
  5. A megtöltött dagadót kizsírozott tepsibe tesszük, a tetejét beborítjuk szalonna szeletekkel, hogy ne száradjon ki sülés közben. 1 dl vizet öntünk alá, alufóliával letakarva 190 fokon, körülbelül 1 óra alatt készre sütjük.
  6. Ha megsült, az alufóliát eltávolítjuk, és még 5-10 percig szép pirosra sütjük.
  7. Miután elkészült, pár percig pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk. Hidegen és melegen is, egyaránt nagyon finom. 

Minden hozzászólás

Hozzászólok