Sült oldalas
Előkészítés: 15perc
Sütés: 90perc
Összesen: 105perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
1.3 kg sertésoldalas
22 g só
8 g fekete bors
8 g köménymag
500 g sültzsír
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Tepsi mérete: 30x20x5
Sűtés ideje: 90 perc
Elkészítés
Elsőként az oldalast vágjuk fel a csontok mentén tetszés szerinti darabokra. A magam részéről a vastagabb részeknél csontonként darabolom, ahol vékonyabb az oldalas, ott két csontra esik a darabolás. Sózzuk, borsozzuk a húsokat. Alaposan végezzük el az ízesítést, hiszen bő zsiradékban fogjuk sütni az oldalast. A legjobb, ha állni hagyjuk fél, jobb esetben egy órát.
Ha van pecsenyezsírunk, a legjobb választás, ha nincs (akkor a sütést követően már lesz), használjunk mangalica zsírt vagy házi zsírt, amit tegyünk egy sütőtepsibe, és egyenletesen osszuk el.
A zsírra fektessük rá az oldalas-darabokat, majd szórjuk meg tetejüket köménymaggal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével a darabokat fordítsuk meg a tepsiben úgy, hogy az alsó felük nézzen felfelé, és süssük további 30 percet. Ennél a fázisnál adhatunk egy csavart az ízeknek, ha a húsok tetejére zúzott fokhagymát teszünk, és azzal együtt fejezzük be a sütést.
Ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megfelelően puha-e a sült, majd a zsírból szedjük egy tálra.
Azonnal fogyasztható tetszés szerinti körettel.